Mydło owsiane

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 22,00 zł 22.00
Cena netto: 17,89 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

MYDŁO OWSIANE

 

INCI: Sodium Olivate; Sodium Babbasuate;  Sodium Shea Butterate;  Sodium Rice Branete; Sodium Castorate; Sodium Almondate;, Oatmeal; Glicerin*

* wytworzona w trakcie zmydlania

 

Zmydlone: oliwa z oliwek olej babassu, masło shea, gliceryna, olej ryżowy, olej rycynowy, olej ze słodkich migdałów, płatki owsiane

 

Mydło z płatkami owsianymi - delikatna formuła złuszczająca 

Doskonale znany z naszych rodzimych pól owies, w postaci komponentu mydła z płatkami owsianymi zaliczany jest do najbardziej pożądanych składników, wykorzystywanych do pielęgnacji skóry. U źródeł tego leży znaczna zawartość w nim flawonoidów, steroli oraz witaminy E, czyli naturalnych antyoksydantów, odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia. Co niemniej istotne - substancje śluzowe owsa przyspieszają gojenie drobnych ran, niwelując dzięki temu zmiany skórne.

Mydło owsiane dzięki zawartym w nim olejom delikatnie pielęgnuje ciało, zaś dodatek płatków owsianych daje uczucie subtelnego peelingu. Dostępne w naszym sklepie mydło z płatkami owsianymi regularnie stosowane pomoże bezinwazyjnie, ale zarazem skutecznie usunąć martwe komórki gromadzące się na naskórku. 

Ręcznie wyrabiane w Prostej Kostce mydło owsiane dedykujemy szczególnie cerze wrażliwej i delikatnej. Stosowanie go do pielęgnacji twarzy i ciała wspomaga łagodzenie podrażnień, dlatego wskazane jest dla osób posiadających skórę skłonną do występowania stanów zapalnych.     

Mydło z płatkami owsianymi oferowane w sklepie internetowym Prosta Kostka charakteryzuje się doskonałymi właściwościami nawilżającymi, ponadto chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Składniki odżywcze, których naturalnym źródłem jest owies, zapobiegają niepożądanemu pojawianiu się zmarszczek poprzez pobudzanie tkanek do regeneracji.

 

Z czego jest skomponowane nasze mydło z płatkami owsianymi?

Masło shea: jest uważane za naturalny czynnik nawilżający, ponieważ w swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry. Wspomaga barierę ochronną naskórka, ułatwia proces gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje. Jest dobrym środkiem kondycjonującym. Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze. Oliwa z oliwek – jej głównym składnikiem oliwy jest kwas oleinowy, którego zawiera ok. 55-85%. Zawiera także kwas palmitynowy, linolowy i inne odżywcze dla skóry składniki, w tym skwalen i oleuropeinę. W oliwie z oliwek jest także dużo związków fenolowych i witamina E, które nadają jej silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu oliwa z oliwek promuje procesy naprawcze i spowalnia starzenie się skóry. Ponadto posiada działanie nawilżające, kojące, uspokajające, odżywcze i odświeżające skórę. Zapobiega również szkodzeniom skóry spowodowanym przez promieniowanie UV. Oliwa z oliwek jest cennym składnikiem dla suchej i dojrzałej skóry. Jest bardzo odżywcza i ma silne działanie ochronne. Olej kokosowy: dobrze się wchłania, odblokowuje pory, pomaga zredukować zmarszczki, zwiotczenie skóry, wzmacnia, wygładza i poprawia elastyczność skóry. Stosowany jest zapobiegawczo w cellulicie i rozstępach. W mydle daje nam obfitą pianę oraz duże właściwości myjące. Olej ryżowy : zawiera kwas oleinowy oraz linolowy, posiada wysokie stężenia antyutleniacza – tokotrienola powstrzymującego powstawanie komórek rakowych, zawiera witaminę E. Znajdujący się w oleju gamma-orynazol działa pobudzająco na skórę, przyspiesza powstawanie nowych komórek, powstrzymuje procesy starzenia się skóry. Olej zawiera również, naturalnie w nim występujący antyoksydant - kwas ferulowy. Olej ze słodkich migdałów: można stosować do każdego rodzaju cery, ale szczególnie polecany jest do cery wrażliwej, suchej i skłonnej do podrażnień. Dodatkowo nie ma przeciwwskazań w stosowaniu go na skórę z problemami, np. egzemą czy łuszczycą. Olej ze słodkich migdałów działa jak naturalny emolient, wygładzając oraz nawilżając skórę. Łatwo się wchłania, co sprawia, że nie pozostawia na skórze tłustej warstwy, jednocześnie pełniąc funkcje ujędrniające.

Olej rycynowy: jest jednym z nielicznych olejów, które mogą być używane jako emulgator. Jego wyjątkowość polega również na tym, że w prawie 90% składa się z kwasu rycynolowego, w pozostałej części z kwasu oleinowego, stearynowego, linolowego i innych związków. Kwasy tłuszczowe, które zawiera pomagają również skórze głowy utrzymać wilgoć i zapobiegają wysuszeniu. Jest popularnym olejem w recepturach mydła, gdyż tworzy obfitą i stabilną pianę.

 

Waga: ok. 100 g

Data ważności: 2 lata od daty produkcji

Uwaga: Mydło jest jak wino, im starsze tym lepsze

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl